Landgraaf tijdens

De Wereld Oorlogen

Op deze pagina zullen wij aandacht schenken aan Landgraaf gedurende de Tweede Wereld Oorlog. Omdat Landgraaf toen nog niet bestond doen we dat via informatie vanuit de voormalige gemeenten Schaesberg, Nieuwenhagen en Ubach over Worms.

U kunt hier vinden:

• verhalen van de inwoners van nu en toen;

• inkwartieringen van Duitse en geallieerden

• oorlogsgeweld in de drie gemeenten

• burgerslachtoffers

• het bestuur van de gemeenten

• verenigingen in oorlogstijd

• distributie, gewoon leven, radio’s en fietsen etc.

Verhalen van de jeugd van toen en de senior van vandaag. Wat kunnen zij zich nog herinneren.

Herinneringen van Jo Neelis aan Schaesberg in WO II.

Herinneringen van May Smeets aan Waubach in WO II

Herinneringen van Pierre Engelen aan het Lauradorp en Nieuwenhagen in WO II

Verhalen van de bevrijders van toen

Het verhaal van Mike Chirco over zijn inkwartiering in Schaesberg met bijdragen van de kinderen van toen.

Landgraaf tijdens de Eerste Wereldoorlog

Nederland was tijdens tijdens de Eerste Wereld Oorlog weliswaar zogenaamd neutraal, maar de gevolgen waren wel degelijk merkbaar. Voor meer informatie over Schaesberg in WO I klik hier.

Aandacht voor slachtoffers binnen Landgraaf

Op 17 juni 2017 werden met medewerking van onze vereniging in de kernen Nieuwenhagen en Rimburg Stolpersteine geplaatst. Namens de vereniging werd veel werk verzet door Sjef Born.  Klik hier voor meer informatie.

Tijdens de dodenherdenking in Schaesberg op 4 mei 2018 hield onze voorzitter een korte inleiding over het verzet in Limburg en Schaesberg in het bijzonder. Klik hier voor de tekst.