Onze collectie in het studiecentrum

In ons studiecentrum zijn voor onze leden meer dan 23.000 titels beschikbaar over de meest uiteenlopende onderwerpen. In gedrukte of digitale vorm.

De collectie is geheel geïnventariseerd en is digitaal te raadplegen.

Onze collectie beperkt zich niet alleen tot Landgraaf en omgeving maar is grensoverschrijdend. Een belangrijk deel is afgestemd op het Duitse grensgebied en in mindere mate is ook informatie beschikbaar over het Belgisch grensgebied. Niet voor niets hebben wij ook veel leden uit Duitsland en België.

Door de enorme omvang is collectie in rubrieken opgedeeld.

Opbouw van de collectie in delen

Archeologie

Audio

Bidprentjes, rouwbrieven en rouwadvertenties

BST (burgerlijke stand)

CDR zijn de digitale bestanden op CD

Collectie Habets (genealogie)

Collectie Lemmens (genealogie)

Collectie NGV (genealogie)

Collectie Plaum (genealogie)

Collectie de la Haye (genealogie)

Dialect

DTB (dopen, trouwen, begraven)

DVD zijn de digitale bestanden op DVD

Familiearchieven

Genealogie

Geologie

Handschriften (Genealogie)

Inventarissen (van andere instellingen)

LVS, Microfiches (genealogie), Notarisakten,

Periodieken, Religie, Schepenbanken,

Standaardwerken, Streekgeschiedenis, Studie

Tijdschriften, Video, Volkstellingen etc.

De grote collectie kerkelijke registers bestaat zowel uit boekwerken in klappervorm, gezinsklappers maar ook  een kopie van de originelen in handschrift. Ook zijn van veel gemeenten de akten van de burgerlijke stand in kopie beschikbaar.

Enorm veel van de dtb (doepen, trouwen begraven) en bst (burgerlijke stand) is digitaal beschikbaar.

De collectie groeit wekelijks door enerzijds giften en bruikleen, maar anderzijds ook door het aanschaffen van nieuwe publicaties (gedrukt en digitaal).

Heemkundeverenigingen met een dergelijke studieruimte en omvangrijke collectie zijn in Limburg op een hand te tellen.

Onder de knop “inventarissen” staat onze hoofdinventaris en de belangrijkste deelinventarissen.

De hoofdinventaris wordt een keer per kwartaal geactualiseerd.

Door de inventarissen te raadplegen en nummers op te schrijven kunt u uw bezoek goed voorbereiden.

U moet wel de Adobe Reader of een andere PDF reader op uw computer geïnstalleerd hebben.

Veel plezier